Lättläst Teckenspråk
Facebook
Gysam: Elever berättar

Naturvetenskap - Hur funkar saker?

Kostantin Abedahad valde naturvetenskapsprogrammet för att han vill studera vidare och programmet ger en bred behörighet. Han går den naturvetenskapliga inriktningen, där matematik, kemi och fysik har fokus.

– Det som är bra med programmet är ju dels innehållet, vi kommer nära naturen och får en förståelse för hur saker och ting fungerar, som elektricitet till exempel. Det är även positivt att vi håller till i C-huset som är avskilt, därför får vi bättre sammanhållning i klasserna och även mellan klasserna, eftersom vi är i samma hus. 

– Jag tycker mycket av det vi håller på med är roligt. På fysisken nu så lär vi oss om elektricitet – spänning och resistans – hur mycket energi som går åt i olika processer. Snart kommer vi att gå in på Einsteins relativitetsteori, det ska bli kul. På biologin har vi åkt runt till olika sjöar och studerat näringshalten, vilket var väldigt roligt. Inom matten håller vi på med derivata, förändringshastighet och ekvationer, vilket mycket av dagens forskning baseras på, det är också väldigt intressant.

– När man hör naturvetenskapsprogrammet då tänker man, ”jag kommer att få plugga tills jag dör” men så är det inte. Det är mycket teori, men det är kopplat till praktiska exempel. Allt som existerar i världen bygger ju på det här vi lär oss, vilket gör det väldigt konkret. Lärarna berättar alltid hur man kan applicera en teori på ett praktiskt exempel.

Kostantin tycker att han har blivit mer ansvarsfull sedan han började på gymnasiet, dessutom känner han sig smart, vilket är motiverande.

I framtiden tänker han plugga vidare, han vill bli tandläkare.

– Naturvetenskapsprogrammet innebär studier, sammanhållning, du lär dig nya saker varje dag och det du lär dig i det ena ämnet kan du använda i det andra.

Källa: vbu.se/gymnasiet (Västerbergslagens utbildningscentrum)